Intialaisen ruoanlaiton salaisuus

Intialaisen ruoanlaiton salaisuus piilee sen mausteissa.
Ohessa ovat listattuna intialaisen keittiön yleisimmät mausteet sekä mausteiden käyttötapoja, ynnä mausteiden hindin- ja englanninkieliset nimet, jotka auttavat mausteiden löytymistä niin maustekaupoista kuin reseptikirjoistakin.
Tämä artikkeli on jatkoa aiempaan artikkeliin Intialaisia mausteita suomeksi vuodelta 2012, jonka löydät oheisesta linkistä!
Kannustan rohkeasti kokeilemaan oheisia uusiakin mausteita, sillä luvassa on varmasti ihania yllätyksiä!


Intialaisen keittiön mausteet suomeksi



Aniksen siemenet (Vilayati Saunf / Aniseeds)
Kuumassa öljyssä soteerattuna voit koristella niillä kasvis- ja linssiruoat.
Käytetään myös hengityksen raikastamiseen.

Fenkolin siemenet (Saunf / Fennel seeds)
Fenkolin siemeniä käytetään esimerkiksi leivissä ja kakuissa.
Intiassa fenkolin siemeniä myös pureskellaan aterian jälkeen hengityksen raikastamiseksi.
Ne toimivat myös apuna ruuansulatukseen.

Granaattiomenan siemenet (Anardana / Pomegranate Seeds)
Granaattiomenan siementen maku on hapan ja pistävä, mutta ne rauhoittavat vatsaa.
Niillä koristellaan mm. intialaisia raitajuomia ynnä muita alkoholittomia juomia.
Pohjoisintialaisessa ruuanlaitossa granaattiomenan siemenet lisäävät pistävää makua chutneyhin, kastikkeisiin, täytteisiin sekä kasvis- että linssiruokiin. Punjabilaisessa ruuanlaitossa granaattiomenan siemenillä maustetaan palkokasveja kuten kikherneitä.

Inkiväärijauhe (Soonth / Dry Ginger Powder)
Inkiväärijauhe valmistetaan tuoreesta inkivääristä viipaloimalla, kuivaamalla ja lopuksi jauhamalla inkiväärijauheeksi, ja ruoanlaitossa jauhetta käytetään tuoreen inkiväärin tapaan.

Juustokuminan siemenet (Jeera / Cumin Seeds)
Juustokuminaa käytetään siemeninä tai jauheena.
Kala jeera eli musta kumina on maultaan miedompi.
Usean intialaisen curryn valmistus aloitetaan paahtamalla juustokuminan siemeniä öljyssä,
eli tekemällä tadka.
Kuminan siemenet yhdistetään usein korianterin siementen kanssa,
jonka jälkeen ne paahdetaan ja jauhetaan jauheeksi, jolla voi maustaa intialaisia ruokia.
Näin syntyy dhania-jeera powder.

Kaneli (Dalchini / Cinnamon)
Kaneli menettää jauhettuna arominsa nopeasti.
Öljyssä kokonaisena soteerattua kanelia käytetään mausteena esim. pulao- ja biryani-riisiaterioissa.
Muutoin lähinnä jälkiruoissa ja Masala Chaissa.
Kaneli on oleellinen ainesosa tunnetussa Garam Masala -maustesekoituksessa.
Kardemumma (Elaichi / Cardamom)
Kardemumma on kallis mauste, jota löytyy niin vihreänä kuin mustana (badi elaichi).
Jauhettuna kardemumma menettää pian makunsa.
Vihreä kardemumma on maultaan makea ja sitä käytetäänkin usein makeissa intialaisissa ruoissa ja juomissa.
Kardemumma on oleellinen osa Garam Masala -maustesekoitusta.
Korianterin siemenet (Dhania / Coriander Seeds)
Korianterin siemenet ovat Intian tärkein mauste.
Kannattaa ostaa kokonaisia korianterin siemeniä ja
varovasti paahtaa ne ennen jauhamista.
Korianterin siemenet ovat hyvä raudan ja magnesiumin lähde.
Sekä korianterin siemeniä, että korianterin lehtiä käytetään mausteena,
joten se on myös yrtti.

Kuminan siemenet (Shahjeera / Caraway Seeds)
Voit tehostaa kuminan siementen makua paahtamalla niitä kevyesti ennen käyttöä.
Lisää ne ruokaan viimeisen 15 minuutin keittoajan aikana säilyttääksesi niiden täyteläisen maun.
Kuminan siemenet ovat oleellinen osa Pohjois-intialaista ruuanlaittoa.
Kuminan siemeniä pidetään kehon puhdistajina, jotka helpottavat ruoansulatusongelmia, parantavat munuaisia, ja raikastavat hengityksen. Pieni määrä kuminan siemeniä voidaan pureskella vatsakipujen helpottamiseksi.

Kurkuma (Haldi / Turmeric powder)
Yksi Intian yleisimmistä mausteista.
Kurkumaa lisätään melkein ruokaan kuin ruokaan ja se tuo niihin keltaisen värin.
Kurkumalla on huomattavat lääkkeelliset vaikutukset: Se puhdistaa verta.
Lasi kurkumalla maustettua maitoa käy yskänlääkkeestä.

Laakerinlehti (Tejpatta / Bayleaf)
Laakerinlehti lisätään ruokaan yleensä tuoksun vuoksi, ei maun, ja se poistetaan usein ennen ruoan tarjoamista.
Käytetään yleensä riisiruoissa sekä pohjois-intialaisissa kastikkeissa.

Mangojauhe (Amchur / Dry Mango Powder)
Kuivattu mangojauhe valmistetaan raaoista aurinkokuivatuista vihreistä mangoista.
Sitä käytetään sitruunan lailla ja se on ruoanlaitossa happamoittava tekijä kuten tamarindikin.
1 tl mango jauhetta vastaa 1 rkl sitruunamehua.

Mausteneilikka (Laung / Cloves)
Mausteneilikkaa käytetään yleensä ruoanlaitossa kokonaisena.
Käytä sitä säästellen, esim. riisin aromatisoimiseen tai kasvisten maustamiseen.

Muskottipähkinä (Jaiphal / Nutmeg)
Muskottipähkinää myydään kokonaisena tai jauhettuna ja sitä käytetään pienessä määrin.
Sen maku on makea ja pähkinäinen.
Muskottipähkinä on mauste makeille ruoille sekä kasvisruoille. Myös tomaatti- ja hernepohjaisille keitoille.
Muskottipähkinä voi pienissä määrin auttaa ruuansulatusta ja parantaa ruokahalua.

Pippuri (Kali Mirch / Pepper)
Mausteiden kuningas. Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään etupäässä mustaa pippuria, mutta myös valkoista ja vihreää pippuria.
Pippuri on oleellinen ainesosa esim. Garam Masala -maustesekoituksessa.

Pirunpihka (Hing / Asafoetida)
Alunperin Roomasta kotoisin oleva mauste, jonka ärsyttävä haju muuttuu ruuanlaitossa hyväksi tuoksuksi.
Sitä käytetään usein monissa linssiruoissa ym. kasvisruoissa estämään ruokien aiheuttamia ilmavaivoja.
Älä yhdistä asafoetidaa sipulin ja valkosipulin kanssa, jotta välttäisit ruoan ylimaustamisen.

Punaiset chilit
Vihreä chili on punainen, kun se on kypsä ja auringossa kuivattu.
Punaiset chilit ovat oleellinen mauste intialaisessa keittiössä.
Chilijauhetta käytetään paljon keitoissa ja kastikkeissa.

Ryytineito (Kalonji / Nigella seeds)
Käytetään intialaisissa ruoissa kuten kormassa.
Sirotellaan naan-leivän päälle ennen leipomista.
Yksi Länsi-Bengalilaisen Panch Phoran -maustesekoituksen viidestä mausteesta.

Sahrami (Kesar / Saffron)
Sahrami on kallis mauste, joka tulee säilyttää jääkaapissa tiiviissä astiassa, jotta sen maku ja tuoreus säilyy.
Sitä käytetään usein riisin värjäämiseksi keltaiseksi. Vain pieni hippu sahramia riittää.
Sarviapilan siemenet (Methi / Fenugreek Seeds)
Sarviapilan siemenet yleensä paahdetaan ja jauhetaan ennen käyttöä.
Se on oleellinen mauste eteläintialaisessa ruuanlaitossa, kuten chutneyssa ja sambhareissa ym. kastikkeissa.
Sarviapilan siementen jauhetta käytetään myös leipien ja rotien maustamiseen.

Kuivatut sarviapilan lehdet ( Kasuri methi / Dried Fenugreek Leaves)
Käytetään muun muassa Roti-leipä-taikinassa.

Seesamin siemenet (Til / Sesame Seeds)
Käytetään erityisesti intialaisissa makeisissa kuten chikki ja laddoo.
Sinapin siemenet (Rai / Mustard Seeds)
Sinapinsiemeniä löytyy mustina, valkoisina ja ruskeina,
ja mustat sinapinsiemenet ovat yksi historian vanhimmista mausteista.
Usein kokonaisia sinapinsiemeniä paistetaan öljyssä,
kunnes ne poksahtelevat ja tuottavat miedon pähkinäisen maun ruokaan.
Sinapinsiemenjauheella maustetaan esim. majoneesia, salaattikastikkeita ja raitoja.

Tillin siemenet (Suva Dana / Dill Seeds)
On olemassa kahta lajia tilliä: Eurooppalainen tilli ja intialainen tilli.
Tillin siemenillä on lämmin pistävä aromi.
Tillin siemenet toimivat vilustumista ja keuhkoputkentulehdusta vastaan,
ja niitä käytetään yleensä hunajan kanssa.
Tillivettä käytetään helpottamaan ruoansulatusongelmia sekä uniongelmia.
Intialaisessa ruuanlaitossa tilliä käytetään maustamaan vihanneksia ja linssejä.
Usein myös ainesosa picklesissä.

Timjamin siemenet (Ajwain / Carom Seeds)
Timjamin siemeniä käytetään intialaisessa ruoanlaitossa useimmiten parathojen ja juuresruokien mausteena.
Ne ovat yksi osa Bengalilaista maustesekoitusta nimeltään Panch Phoron.
Hiukkasen timjamia riisin seassa riisiä keitettäessä parantaa sen tuoksua ja makua.
Timjamia lisätään usein uppopaistettuihin ruokiin auttamaan ruuansulatusta. Voit auttaa ruuansulatusta myös nauttimalla lounaan jälkeen lasillisen voimaitoa (buttermilk) tai lassijuomaa, johon on lisätty hiven timjamia.
Timjamin siemeniä pureskellaan usein sellaisenaan lääkinnällisten vaikutustensa vuoksi,
mutta niiden nauttiminen osana ruokaa helpottaa timjamin tulisuutta.

Tähtianis (Chakripool / Staranise)
Kiinasta kotoisin oleva mauste, jonka maku muistuttaa länsimaissa käytettyä anista.
Intialaisessa ruuanlaitossa tähtianista käytetään lähinnä riisiruoissa kuten biryani ja pulao.
Usein sitä pureskellaan hengityksen raikastamiseksi, sekä parantamaan ruuansulatusta että lievittämään yskää.

Unikon siemenet (Khus-Khus / Poppy Seeds)
Unikon siemeniä käytetään intialaisissa leivissä kuten chapateissa ja parathoissa,
sekä erilaisissa maustesekoituksissa.
Unikon siemeniä käytetään myös tuomaan tekstuuria kastikkeisiin.

KOMMENTIT

BLOGGER: 1
Loading...
Name

*,2,**,9,***,24,****,32,*****,15,****½,7,***½,24,**½,9,*½,6,3/5,3,3½/5,4,4/5,9,5/5,6,A.R. Rahman,8,Aamir Khan,9,Abhay Deol,7,Abhishek Bachchan,9,Agonda,3,Agra,13,Aishwarya Rai-Bachchan,11,Ajay Devgan,2,Akshay Kumar,10,Alankomaat,2,Alia Bhatt,3,Amitabh Bachchan,19,Amsterdam,1,Angad Bedi,3,Anil Kapoor,1,Anjuna,10,Anupam Kher,3,Anurag Basu,3,Anushka Sharma,5,Arambol,3,Arjun Kapoor,1,Arjun Rampal,5,Arossim,3,Arshad Warsi,1,Ashvem,2,Auroville,1,ayurveda,7,Baga,6,Barcelona,5,Benaulim,3,Berliini,1,Betalbatim,1,Betim,2,Bipasha Basu,3,blogi,14,blogiyhteistyö,14,Bollywood,233,Boman Irani,4,Calangute,6,Candolim,4,Cavelossim,4,Chennai,10,Cola,1,Colva,11,Deepika Padukone,17,Delhi,67,Delhi NCR,2,Demo Exhibition,112,design,1,Diwali,3,Dj Saraswati,17,elokuva-arvio,119,Emraan Hashmi,1,Esha Deol,1,Espanja,6,Etelä-Goa,36,Eurooppa,29,Farhan Akhtar,7,fuusiokokki,19,Galgibaga,1,Ganesh,4,Ganges,2,Goa,205,Gokarn,15,Haridwar,1,Helsinki,105,henkinen resepti,2,Himesh Reshammiya,1,hindi,9,Hindi cinema 100 v.,29,Holi,4,Hollant,1,Hollywood,2,Hrithik Roshan,8,Imran Khan,3,Imtiaz Ali,3,INDIVUE,25,Intia,455,intialainen elokuva,168,Irrfan Khan,6,Jaipur,8,Jaya Bachchan,2,Jimmy Shergill,6,John Abraham,5,jooga,14,juoma,21,Kajol,5,Kalki Koechlin,4,Kangana Ranaut,8,Kannada cinema,1,Karan Johar,5,Kareena Kapoor Khan,9,Karisma Kapoor,1,karnevaalit,3,Kashmir,1,Katrina Kaif,9,Kay Kay Menon,4,Keski-Goa,2,kirja,9,Kollywood,5,Konkona Sen Sharma,4,Kööpenhamina,2,Lappi,1,Lara Dutta,4,Lollywood,2,Lontoo,2,luonto,61,Madhur Bhandarkar,6,Madhuri Dixit,2,mainos,74,Majorda,2,Mapusa,2,Margao,4,Meghna Gulzar,2,mindfulness,4,Miramar,2,Mithun Chakraborty,1,Mobor,3,Mollywood,2,More than 2000 words,23,Morjim,1,Mumbai,46,muoti,22,musiikki,3,Nana Patekar,2,Naseeruddin Shah,4,Neha Dhupia,1,Neil Nitin Mukesh,4,New Delhi,2,Nimrat Kaur,1,Norja,3,Om Puri,6,Oslo,3,pääsiäinen,1,Palolem,3,pamfletti,29,Panjim,6,Paresh Rawal,1,Pariisi,7,Parineeti Chopra,1,Pohjanmaa,4,Pohjois-Goa,33,Porvoo,3,Preity Zinta,5,Priyadarshan,2,Priyanka Chopra,11,Puducherry,3,Puola,2,Querim,3,Rajesh Khanna,1,Rajinikanth,1,Ranbir Kapoor,6,Randeep Hooda,4,Rani Mukerji,6,Ranska,6,Ranveer Singh,7,ravintola-arvostelu,28,Retrospektiivi,2,Rishikesh,3,Riteish Desmukh,3,Rooma,1,ruoka,57,Ruotsi,2,Saif Ali Khan,4,Salman Khan,14,Sanjay Dutt,4,Sanjay Leela Bhansali,6,Shah Rukh Khan,21,Shahid Kapoor,2,Sharman Joshi,1,Shilpa Shetty,1,Sidharth Malhotra,1,Sinquerim,2,sketch,39,some,3,Sonaksi Sinha,2,Sonam Kapoor,3,Suomi,173,Tabu,3,taide,45,Tallinna,2,Tanska,1,tanssi,17,teos,2,Tollywood,1,Tukholma,3,Turkki,1,tweet,11,Vagator,5,valokuva,120,Varca,5,Velsao,2,Venäjä,1,video,30,Vidya Balan,4,Vinay Pathak,1,Virtuaalinen matkaopas,130,Vrindavan,2,Yash Chopra,3,
ltr
item
INDIVUE: Intialaisen ruoanlaiton salaisuus
Intialaisen ruoanlaiton salaisuus
Intialaisen ruoanlaiton salaisuus ja mausteet
https://lh3.googleusercontent.com/-CYuSmCpWCo8/WNljdffxDkI/AAAAAAAAByg/x9tz_CQzr4Y/Intialaisia-mausteita.jpg?imgmax=9999
https://lh3.googleusercontent.com/-CYuSmCpWCo8/WNljdffxDkI/AAAAAAAAByg/x9tz_CQzr4Y/s72-c/Intialaisia-mausteita.jpg?imgmax=9999
INDIVUE
https://indivue.blogspot.com/2017/03/intialaisen-ruoanlaiton-salaisuus-ovat.html
https://indivue.blogspot.com/
https://indivue.blogspot.com/
https://indivue.blogspot.com/2017/03/intialaisen-ruoanlaiton-salaisuus-ovat.html
false
3045747294139592005
UTF-8
Kaikki postaukset ladattu Postauksia ei löytynyt KATSO KAIKKI Lue lisää Vastaa Peru vastaus Poista By Koti SIVUT POSTAUSTA Katso Kaikki SINULLE SUOSITELTUA ETIKETTI ARKISTO SEARCH KAIKKI POSTAUKSET Pyynnölläsi ei löytynyt postauksia Takaisin Kotiin sunnuntai maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai su ma ti ke to pe la tammikuu helmikuu maaliskuu huhtikuu toukokuu kesäkuu heinäkuu elokuu syyskuu lokakuu marraskuu joulukuu Tammi Helmi Maalis Huhti toukokuu Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu juuri nyt 1 minuutti sitten $$1$$ minutes ago 1 tunti sitten $$1$$ hours ago Eilen $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago yli 5 viikkoa sitten Seuraajat Seuraa TÄMÄ ON PREMIUM SISÄLTÖÄ Ole hyvä ja jaa tämä avataksesi Kopioi Kaikki Koodi Valitse Kaikki Koodi Kaikki koodit kopioitiin työpöydällesi Ei pysty kopioimaan koodeja / tekstejä, ole hyvä ja paina [CTRL]+[C] (tai CMD+C jos käytössä Mac) kopioidaksesi