Intialaisen ruoanlaiton salaisuus

Muskottipähkinä ja muita intialaisia mausteita

Intialaisen ruoanlaiton salaisuus piilee sen mausteissa.
Ohessa alla ovat listattuna intialaisen keittiön yleisimmät mausteet sekä mausteiden käyttötapoja, ynnä kyseisten mausteiden hindin- ja englanninkieliset nimet, jotka auttavat mausteiden löytymistä niin maustekaupoista kuin reseptikirjoistakin.
Kannustan rohkeasti kokeilemaan oheisia uusiakin mausteita, sillä luvassa on varmasti ihania yllätyksiä!


Intialaisen keittiön mausteet suomeksi



  • Aniksen siemenet (Vilayati Saunf / Aniseeds)
Kuumassa öljyssä soteerattuna voit koristella niillä kasvis- ja linssiruoat.
Siemeniä käytetään myös hengityksen raikastamiseen.

  • Fenkolin siemenet (Saunf / Fennel seeds)
Fenkolin siemeniä käytetään esimerkiksi leivissä ja kakuissa.
Intiassa fenkolin siemeniä myös pureskellaan aterian jälkeen hengityksen raikastamiseksi.
Ne toimivat myös apuna ruuansulatukseen.

  • Granaattiomenan siemenet (Anardana / Pomegranate Seeds)
Granaattiomenan siementen maku on hapan ja pistävä, mutta ne rauhoittavat vatsaa.
Niillä koristellaan mm. intialaisia raitajuomia sekä muita alkoholittomia juomia.
Pohjoisintialaisessa ruuanlaitossa granaattiomenan siemenet lisäävät pistävää makua chutneyhin, kastikkeisiin, täytteisiin sekä kasvis- että linssiruokiin. 

  • Inkiväärijauhe (Soonth / Dry Ginger Powder)
Inkiväärijauhe valmistetaan tuoreesta inkivääristä viipaloimalla, kuivaamalla ja lopuksi jauhamalla inkivääri jauheeksi. Ruoanlaitossa jauhetta käytetään tuoreen inkiväärin tapaan.
Katso Instakuvat hashtagilla #inkivääri tässä linkissä!

  • Juustokuminan siemenet (Jeera / Cumin Seeds)
Juustokuminaa käytetään ruoanlaitossa siemeninä tai jauheena.
Kala jeera eli musta kumina on maultaan miedompi.
Usean intialaisen curryn valmistaminen  aloitetaan paahtamalla juustokuminan siemeniä öljyssä. Näin tehdään tadka.
Kuminan siemenet yhdistetään usein korianterin siementen kanssa,
jonka jälkeen ne paahdetaan ja jauhetaan jauheeksi, jolla voi maustaa intialaisia ruokia. Näin syntyy dhania-jeera powder.
Katso Instakuvat hashtagilla #jeera tässä linkissä!

  • Kaneli (Dalchini / Cinnamon)
Kaneli on mauste, joka jauhettuna menettää arominsa nopeasti.
Kanelia, joka on soteerattu öljyssä kokonaisena, käytetään mausteena esim. pulao- ja biryani-riisiaterioissa.
Muutoin sitä käytetään lähinnä jälkiruoissa ja Masala Chai -teejuomassa.
Kaneli on myös oleellinen ainesosa tunnetussa Garam Masala -maustesekoituksessa.

  • Kardemumma (Elaichi / Cardamom)
Kardemumma on kallis mauste, jota löytyy niin vihreänä kuin mustana (badi elaichi).
Jauhettuna kardemumma menettää pian makunsa.
Vihreä kardemumma on maultaan makea ja sitä käytetäänkin usein makeissa intialaisissa ruoissa ja juomissa.
Kardemumma kuuluu oleellisesti Garam Masala -maustesekoitukseen.

  • Korianterin siemenet (Dhania / Coriander Seeds)
Korianterin siemeniä sanotaan Intian tärkeimmäksi mausteeksi.
Siemenet kannattaa ostaa kokonaisina ja paahtaa varovasti ennen jauhamista.
Korianterin siemenet ovat hyvä raudan ja magnesiumin lähde.
Myös korianterin lehtiä käytetään mausteena, yrtin tavoin.
Katso Instakuvat hashtagilla #dhania tässä linkissä!


  • Kuminan siemenet (Shahjeera / Caraway Seeds)
Kuminan siementen makua voi tehostaa paahtamalla niitä kevyesti ennen käyttöä.
Lisää ne ruokaan viimeisen 15 minuutin keittoajan aikana säilyttääksesi niiden täyteläisen maun.
Kuminan siemenet ovat oleellinen osa Pohjois-intialaista ruuanlaittoa.
Niitä pidetään kehon puhdistajina, jotka helpottavat ruoansulatusongelmia, parantavat munuaisia, ja raikastavat hengityksen. Pieni määrä kuminan siemeniä voidaan pureskella vatsakipujen helpottamiseksi.

  • Kurkuma (Haldi / Turmeric powder)
Kurkuma on yksi Intian yleisimmistä mausteista.
Sitä lisätään melkein ruokaan kuin ruokaan ja se tuo ruokaan keltaisen värin.
Kurkumalla on huomattavat lääkkeelliset vaikutukset: Se puhdistaa verta.
Lisäksi lasi kurkumalla maustettua maitoa sanotaan käyvän yskänlääkkeestä.
Katso Instakuvat hashtagilla #haldi tässä linkissä!

  • Laakerinlehti (Tejpatta / Bayleaf)
Laakerinlehti lisätään ruokaan yleensä sen tuoksun vuoksi, ei maun, ja se poistetaan usein ennen ruoan tarjoamista.
Laakerinlehteä käytetään yleensä riisiruoissa sekä pohjois-intialaisissa kastikkeissa.

  • Mangojauhe (Amchur / Dry Mango Powder)
Kuivattu mangojauhe valmistetaan raaoista aurinkokuivatuista vihreistä mangoista.
Mangojauhetta käytetään sitruunan lailla ja se on ruoanlaitossa happamoittava tekijä, kuten tamarindikin.
1 tl mangojauhetta vastaa 1 rkl sitruunamehua.
Katso Instakuvat hashtagilla #amchur tässä linkissä!

  • Mausteneilikka (Laung / Cloves)
Mausteneilikkaa käytetään yleensä ruoanlaitossa kokonaisena.
Sitä kannattaa käyttää säästellen, esim. riisin aromatisoimiseen tai kasvisten maustamiseen.

  • Muskottipähkinä (Jaiphal / Nutmeg)
Muskottipähkinää myydään kokonaisena tai jauhettuna ja sitä käytetään ruoanlaitossa pienessä määrin.
Sen maku on makea ja pähkinäinen.
Muskottipähkinä on mauste makeille ruoille sekä kasvisruoille. Sitä voidaan käyttää myös tomaatti- ja hernepohjaisissa keitoissa.
Muskottipähkinä voi pienissä määrin käytettynä auttaa ruuansulatusta ja parantaa ruokahalua.
Katso Instakuvat hashtagilla #jaiphal tässä linkissä!

  • Pippuri (Kali Mirch / Pepper)
Pippuri on mausteiden kuningas. Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään etupäässä mustaa pippuria, mutta myös valkoista sekä vihreää pippuria.
Pippuri on myös oleellinen ainesosa esim. Garam Masala -maustesekoituksessa.
Katso Instakuvat hashtagilla #kalimirch tässä linkissä!

  • Pirunpihka (Hing / Asafoetida)
Pirunpihka on alunperin Roomasta kotoisin oleva mauste, jonka ärsyttävä haju muuttuu ruuanlaitossa hyväksi tuoksuksi.
Pirunpihkaa käytetään usein monissa linssiruoissa ym. kasvisruoissa estämään ruokien aiheuttamia ilmavaivoja.
Huom. Älä yhdistä asafoetidaa sipulin ja valkosipulin kanssa, jotta välttäisit ruoan ylimaustamisen.
Katso Instakuvat hashtagilla #asafoetida tässä linkissä!

  • Punaiset chilit
Vihreä chili on punainen, kun se on kypsä ja auringossa kuivattu.
Punaiset chilit ovat oleellinen mauste intialaisessa keittiössä.
Chilijauhetta käytetään paljon keitoissa ja kastikkeissa.
Katso Instakuvat hashtagilla #chili tässä linkissä!


  • Ryytineito (Kalonji / Nigella seeds)
Kalonjia käytetään intialaisissa ruoissa, kuten kormassa.
Siemeniä sirotellaan usein naan-leivän päälle ennen leipomista.
Kalonji on yksi Länsi-Bengalilaisen Panch Phoran -maustesekoituksen viidestä mausteesta.

  • Sahrami (Kesar / Saffron)
Sahrami on kallis mauste, joka tulee säilyttää jääkaapissa tiiviissä astiassa, jotta sen maku ja tuoreus säilyy.
Sitä käytetään usein riisin värjäämiseksi keltaiseksi. Vain pieni hippu sahramia riittää.

  • Sarviapilan siemenet (Methi / Fenugreek Seeds)
Sarviapilan siemenet yleensä paahdetaan ja jauhetaan ennen käyttöä.
Methi on oleellinen mauste eteläintialaisessa ruuanlaitossa, kuten chutneyssa ja sambhareissa ym. kastikkeissa.
Sarviapilan siementen jauhetta käytetään myös leipien ja rotien maustamiseen.
Katso Instakuvat hashtagilla #methi tässä linkissä!

  • Kuivatut sarviapilan lehdet ( Kasuri methi / Dried Fenugreek Leaves)
Kuivattuja sarviapilan lehtiä käytetään muun muassa Roti-leipien taikinassa.
Katso Instakuvat hashtagilla #kasurimethi oheisessa linkissä!


  • Seesamin siemenet (Til / Sesame Seeds)
Käytetään erityisesti intialaisissa makeisissa kuten chikki ja laddoo.

  • Sinapin siemenet (Rai / Mustard Seeds)
Sinapinsiemeniä löytyy mustina, valkoisina ja ruskeina.
Mustien sinapinsiemenien sanotaan olevan yksi historiamme vanhimmista mausteista.
Usein kokonaisia sinapinsiemeniä paistetaan öljyssä,
kunnes ne poksahtelevat ja tuottavat miedon pähkinäisen maun ruokaan.
Sinapinsiemenjauheella maustetaan esim. majoneesia, salaattikastikkeita ja raitoja.

  • Tillin siemenet (Suva Dana / Dill Seeds)
On olemassa kahta lajia tilliä: Eurooppalainen tilli ja intialainen tilli.
Tillin siemenillä on lämmin pistävä aromi.
Tillin siemenet toimivat vilustumista ja keuhkoputkentulehdusta vastaan,
ja niitä käytetään yleensä hunajan kanssa.
Tillivettä käytetään helpottamaan ruoansulatusongelmia sekä uniongelmia.
Intialaisessa ruuanlaitossa tilliä käytetään maustamaan vihanneksia ja linssejä. Se on usein myös ainesosana picklesissä.
Katso Instakuvat hashtagilla #dillseeds tässä linkissä!

  • Timjamin siemenet (Ajwain / Carom Seeds)
Timjamin siemeniä käytetään intialaisessa ruoanlaitossa useimmiten parathojen ja juuresruokien mausteena.
Ne ovat yksi osa Bengalilaista maustesekoitusta nimeltään Panch Phoron.
Hiukkanen timjamia riisin seassa riisiä keitettäessä parantaa sen tuoksua ja makua.
Timjamia lisätään usein uppopaistettuihin ruokiin auttamaan ruuansulatusta. Voit auttaa ruuansulatusta myös nauttimalla lounaan jälkeen lasillisen voimaitoa (buttermilk) tai lassijuomaa, johon on lisätty hiven timjamia.
Timjamin siemeniä pureskellaan usein myös sellaisenaan lääkinnällisten vaikutustensa vuoksi.
Timjamin siementen nauttiminen osana ruokaa helpottaa timjamin tulisuutta.
Katso Instakuvat hashtagilla #ajwain tässä linkissä!


  • Tähtianis (Chakripool / Staranise)
Tähtianis on Kiinasta kotoisin oleva mauste, jonka maku muistuttaa länsimaissa käytettyä anista.
Intialaisessa ruuanlaitossa tähtianista käytetään lähinnä riisiruoissa, kuten biryani ja pulao.
Sitä pureskellaan usein hengityksen raikastamiseksi, sekä parantamaan ruuansulatusta että lievittämään yskää.
Katso Instakuvat hashtagilla #staranise tässä linkissä!


  • Unikon siemenet (Khus-Khus / Poppy Seeds)
Unikon siemeniä käytetään intialaisissa leivissä, kuten chapateissa ja parathoissa,
sekä erilaisissa maustesekoituksissa.
Niitä käytetään myös tuomaan tekstuuria kastikkeisiin.
Katso Instakuvat hashtagilla #khuskhus tässä linkissä!


Tutustu myös artikkeliin Intialaisia mausteita suomeksi vuodelta 2012, jonka löydät oheisesta linkistä!

Comments

  1. Kurkuman ja kurkumiinin ominaisuuksia: http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/tata-maustetta-kannattaa-syoda-monipuoliset-terveysvaikutukset/6211358

    ReplyDelete
  2. Tätä Indivuen artikkelia intialaisista mausteista on päivitetty kuvalinkein 7.9.2017 - Kannattaa katsoa!

    ReplyDelete

Post a Comment